Tudd meg mi a Jóga igazából!

Ne higgy el mindent amit a Jógáról mondanak. A Jóga évezredek óta ugyan az és változatlan...More »

Tanulj Igazi, tradicionális Jógát Budapest Belvárosában!

Évezredek ősi bölcsessége, mely a fiatalság és energikusság mellett a siker ősi receptje is. TANULJ OLYAN OKTATÓKTÓL, AKIK NEM DIVATBÓL JÓGÁZNAK!More »

A teljességhez mindenkinek Joga van!

Olvass nálunk utána egy kicsit a jógának!More »

Gyógyulj Terápiás Jógával

Ha sportolsz, ha nem, ha megsérültél, a belső problémáid vannak, a terápiás jógával mindent lehet gyógyítani. A különféle gyakorlatokat úgy is össze tudja neked állítani egy szakavatott oktató, hogy meggyógyuljál, legyen bármilyen egészségügyi problémád.More »

 

Kotroczó Anikó a Bhaktikutir Kismama és babamama oktatója

“Hát ez lennék én. Őszinte követője a mestereimnek, odaadó szolgája a kismamáknak és az embereknek, akik hozzám fordulnak.”

Kotroczó Anikó a Bhaktikutir Kismama és babamama oktatója

Kotroczó Anikónak hívnak. Az én történetem 1998-ban kezdődik, amikor dél-franciaországi kint élésem alatt az egyik barátnőm elvitt egy jógastúdióba. Mivel mindig is fontos szerepet játszott az életemben a mozgás, így nyitott voltam arra, hogy kipróbáljam. Bár furának találtam, és túl nyugodtnak az én kosárlabdás és karatés múltamhoz. Ez egészen addig tartott, amíg rá nem álltam a jógaszőnyegre és el nem kezdtem gyakorolni a Surya Namaskar-t (Napüdvözletet). Fantasztikus érzés volt, testileg-lelkileg feltöltött, újjászülettem. Ezután kerestem a lehetőséget a további jógázásra, de egy évre rá hazajöttem Franciaországból és valahogy az itthoni lehetőségek szűkösek voltak egészen 2000 közepéig. Ekkor ugyanis a nővéremmel kitaláltuk, hogy keresünk egy olyan jógastúdiót, ahonnan házhoz is kijárnak az oktatók magánórát adni a jobb fejlődés reményében. Így találtunk rá a Padma jógastúdióban akkor még Kolarovszky Gyöngyire (most már Bálint Gyöngyi) és Bálint Jánosra, akik fantasztikus szaktudásukkal egyengették utunkat a hatha jógában. 2002-ben beiratkoztam a Natura Holisztikum Magánegyetem egészségfejlesztő terapeuta szakára, ahol több szakterület közül Isteni sugallatra a mozgásterápia – jóga és a nőiséggel kapcsolatos dolgok kerültek előtérbe.

Ekkor kezdett igazán érdekelni a fogantatás, a várandósság és a szülés témája. Akkor még nem tudtam, hogy hamarosan én is anyai örömök elé fogok nézni, így amire várandós lettem már elég jól ismertem a terhesség alatti alternatív gyógymódokat. A szüléssel kapcsolatos témák közül pedig kiemelten foglalkoztatott a dúlaság (asszonytársi segítő), vagyis az a fajta női segítő szerep, ami nagyanyáink idejében még olyan természetes volt. Sajnos kisfiam születésénél (2003 június) nem volt dúlai segítség, mert akkor még nem nagyon ismertem dúlákat kicsiny kis hazánkban. Az iskolai éveim alatt, miután bőven kaptam információt az alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, előtérbe kerültek azok a technikák, módszerek, amelyeket a 9 hónap alatt lehet alkalmazni. Nagyon beleástam magam ebbe a témába, ahonnan még mindig nem sikerült kikeverednem J és nem is szeretnék, legalábbis jelen életem végéig biztosan nem. Főbb szakterületeim lettek a mozgásterápián belül a jóga, a fitoterápia (gyógynövények), aromaterápia, apiterápia (méhészeti termékek), reflexológia és a fülakupunktúra.

Az évek alatt folyamatosan kutattam és kutatom azokat az alternatív, vagy komplementer gyógymódokat, amelyeket sikerrel lehet alkalmazni akár meddőség esetén is, illetve a kismamaság 9 hónapja alatt előforduló problémáknál. Ezt a fajta tudásomat nagyban köszönhetem nagyra becsült tanáraimnak, Dr. Sebestény Tamásnak, Bokrossy Zoltánnak, Dr. Tóthmartinez Adriennek és Dr. Greskó Mariannának. Ők indítottak el azon az úton, amin éppen járok és magaménak érzek. Hálával tartozom Nekik! 2005-ben sikerült olyan mértékben fejlődnöm a kismamás témában, hogy országos szinten előadó lettem. Ebben az évben végeztem a suliban és szakdolgozatomat is ilyen témában írtam „A várandósság és szülés körüli élmények hatásai és természetes gyógymódjai” címmel.

A jógás múltam legalábbis oktatói részről innen indul. 2004-ben végeztem el a Padma jógastúdióban a kismama és baba-mama jógaoktatói képzést, amit azóta is töretlenül végzek. Ezzel egyidőben pedig megcsináltam az első kórházi dúlaképzést is, a Magyarországi Dúlaegyesületnél, így hivatalosan is szüléskísérő lettem. J 2004 életem nagyon meghatározó éve volt szakmai szempontból. 2005-ben megcsináltam a nemzetközi dúlaképzést (DONA). Fantasztikus volt! A szüléssel kapcsolatos tudásomért hálával gondolok Debra Pascali Bonarora, Ina May Gaskinre, Naoli Vinaverre, Elizabeth Davisre, és Marina Alzugarayra, akik szaktudása és „ősanyasága” felbecsülhetetlen érték.

2006-ban alkalmam nyílt elvégezni a nemzetközi kismamajóga oktatói képzést is, így a Birthlight Trust által igazolt Prenatal and Postnatal Yoga teacher lettem. Az élet ebben az évben kiröppentett fél évre Varsóba, ahol egy neurológus-akupunktőr orvos központjában sikerült elindítani elsőként Varsóban egy kismama jóga csoportot, aminek nagy sikere volt.

Amikor hazajöttem lehetőségem nyílt kipróbálni magam cikkíróként és szakértőként is, így 2007-től több éven keresztül a Nők Lapja Café és a Wellnesscafé honlapokra írtam különféle kismamás-szüléses cikket, és szakértőként dolgoztam. Emellett több újság, rádió és tv is megtalált, így ekkortól folyamatossá váltak a publikálásaim és szerepléseim, amelyek azóta sem csökkentek. Az új tudással és tapasztalattal felvértezve úgy gondoltam, hogy elindítok egy saját kismama jógaoktatói képzést, mert az évek alatt átélt tapasztalatok azt mutatták, hogy egy kismamákkal foglalkozó jógaoktatónak igenis tudnia kell azokat az alapvető alternatív gyógymódokat, amelyekkel megoldást lehet nyújtani egy egyszerűbb problémára a várandósság alatt, valamint a szülésfelkészítésben is szélesebbkörű információra van szükség, így kidolgoztam egy átfogó kismama- és baba-mama jógaoktató képzést, amit 5 éven keresztül az Asram Jógaközpontban tartottam. Több tucat oktató került ki a kezem közül, többek között Blaner Ági is, Baktai Ádám felesége. J Ádámról rengeteget hallottam már szakmai berkeken belül, és alig vártam, hogy megismerjem. Egészen addig nem voltam tudatos arról, hogy Ági férjéről van szó, amíg el nem jöttek hozzám egy szülésfelkészítőre, és Ádám be nem kopogott az ajtón. Amikor megláttam biztos voltam benne, hogy Isten ismét rendezkedik, hiszen hosszú idő után végre megismerhetem azt az embert, akiről már oly sok jót hallottam. Alig vártam, hogy tanuljak Tőle. Erre 2011 ősze ígérkezett alkalmasnak, amikor Ádám elindította a saját jógaoktató képzését, én pedig örömmel csatlakozhattam. Elég sok jógaiskolát végigjártam már, de olyan széleskörű és hiteles tudással rendelkező oktatóval még nem találkoztam, mint amilyen Ő. Nagy kegy, hogy Ádám kezei alatt lehetek és az oktatói csapatához tartozhatok.

2008-tól kezdve folyamatosan részt vettem különféle külföldi konferenciákon kismamás-szüléses témában. A legmeghatározóbb konferenciák az évenként megrendezésre kerülő Nemzetközi Dúlakonferencia Párizsban, ahol több éve előadó is voltam/vagyok, illetve 2009-ben az izraeli International Maternity Reflexology, ahol egy fél napos workshop megtartására hívtak meg.

2009-ben elindult a jógás tanulmányom megkoronázása, amikor is jelentkeztem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógamester szakára. Idén (2012) szereztem meg a diplomámat. Itt a főiskolán is oktattam végül jógát, és jógaélettant. Főiskolás tanulmányaim meghatározó tanárai voltak Dr.Tóth Soma László (Gaura Krisna Dász) és Thimárné Ozorák Zsuzska, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Zsuzska hozzásegített ahhoz, hogy igazán mély ismereteket szerezhessek a hatha jóga ászanáiról és pránáyámáiról, Gaura Krisna prabhu pedig a lelki életemben terelget mind a mai napig, hiszen én magam is gyakorlom a bhakti jógát. Őszinte hálával tartozom Nekik is!

Hát kicsit ugyan hosszúra sikerült, de ez lennék én. Őszinte követője a mestereimnek, odaadó szolgája a kismamáknak és az embereknek, akik hozzám fordulnak. A Bhaktikutirban kismama jógát, baba-mama jógát és szülésfelkészítő workshopokat tartok, így szeretettel várok mindenkit, aki az élet ezen szakaszában tart. Örülnék, ha én kísérhetnélek végig ezen az életszakaszon!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.