Tudd meg mi a Jóga igazából!

Ne higgy el mindent amit a Jógáról mondanak. A Jóga évezredek óta ugyan az és változatlan...More »

Tanulj Igazi, tradicionális Jógát Budapest Belvárosában!

Évezredek ősi bölcsessége, mely a fiatalság és energikusság mellett a siker ősi receptje is. TANULJ OLYAN OKTATÓKTÓL, AKIK NEM DIVATBÓL JÓGÁZNAK!More »

A teljességhez mindenkinek Joga van!

Olvass nálunk utána egy kicsit a jógának!More »

Gyógyulj Terápiás Jógával

Ha sportolsz, ha nem, ha megsérültél, a belső problémáid vannak, a terápiás jógával mindent lehet gyógyítani. A különféle gyakorlatokat úgy is össze tudja neked állítani egy szakavatott oktató, hogy meggyógyuljál, legyen bármilyen egészségügyi problémád.More »

 

Mi a Jóga?

A Jóga egy szanszkrit szó. Össze kapcsolódást jelent a legfelsőbbel.

Ez a legfelsőbb természetesen mindenkinek a saját megértése szerinti legfelsőbbet jelenti. Aki az energiában hisz, annak az energiával segíti az elmélyülést, aki az univerzumban, annak az univerzummal, aki pedig Isten felé törekszik, annak az Isten felé vezető utat könnyíti meg. Természetesen ez a jógának már a legvégső szintje, mikor valóban sikerül összekapcsolódnunk a Legfelsőbbel, de talán jó mindjárt itt az elején megtudnod, hogy mibe is botlottál bele.

A  jóga legalapvetőbb ismerete  a Védákban keresendő, szó szerint azt jelenti: Kapcsolat. Mivel Indiában minden lelki folyamatot így hívnak, ezért ha kint csupán a jóga kifejezést használod, nem is értik mit szeretnél. Merthogy a jógának –azaz a lelki folyamatoknak- többféle módja, fajtája van: pl. a Hatha jóga és az Astanga jóga. Mindkettő fizikai jóga rendszer, amin keresztül a művelői az Univerzumhoz, vagy Istenhez kapcsolódnak, attól függően, hogy ki miben hisz. De mondjuk, ha valaki a Kriya jógát gyakorolja, az már egy meditációs folyamat, vagy ha a Bhakti jógát gyakorolja, az a szeretet folyamata. De van Rádzsa és Kundalini jóga is, ami megint csak meditációs folyamatok.

Látszik tehát, hogy a jóga önmagában csak egy összefoglaló fogalom, ami azt jelenti, kapcsolat. a Magasabbhoz.

A Tradicionálisan a hatha jóga egy teljes rendszer, amelynek a testgyakorlatok, azaz ászanák, a légzőgyakorlatok, a tisztító eljárások és a meditáció is része.

A jóga az egyensúly és a harmónia tökéletességét tűzi ki céljául. A Hatha Jóga azt célozza meg, hogy a gyakorló a jógán keresztül dinamikus egységet alkosson fizikai, érzelmi, mentális és spirituális síkon is, mert a Jóga filozófiája azt érti tökéletes egészség alatt, ha valaki a fizikai, érzelmi, szellemi és spirituális szinten is egyensúlyban van.

„Tökéletes testmozgásnak nevezhetjük azt, ami szimmetrikusan erősíti végtagjainkat és úgy fejleszti izmainkat, ami fokozza a test ragyogását és elősegíti az emésztést. Energiával telíti el testünket, könnyűvé teszi mozgásunkat, valamint szilárddá és tónusossá szervezetünket. Szellemünket boldoggá varázsolja és véd az ellustulástól.”   (Shushruta Szamhita)

WHO 17 éves kutatása: az emberi szervezetnek a legjobb mozgás, a szeparált, testrészenként végzet statikus nyújtás, ami 15-30 másodpercig van kitartva. Ami valljuk be, a Hatha Jóga leírása a Jóga szó használata nélkül.

Mire jó a jóga?

Ami tulajdon képpen teljes mértékben helytálló is, hiszen valóban erről van szó, hogy a testünket kezdjük el megtanulni kontrolálni a különféle gyakorlatok által. A test által végzett gyakorlatoknak a különféle pózok (ászanák) kitartásával, különféle részeit tudjuk erősíteni, avagy épp gyógyítani, regenerálni. A Jóga rengeteg mindenre jó, de leginkább a z egészség megőrzésére, vagy visszanyerésére alkalmas. Egy olyan mozgás gyakorlat amit a születéstől lehet a halál pillanatáig gyakorolni a különféle rendszereken keresztül.

Mi fog történni veled az első jóga órák után?

  • Néhány jóga óra után már tapasztalni fogod a jóga áldásos hatásait, hiszen az apró egészségügyi problémáid szinte azonnal megszűnnek.
  • Az egészségesebb test, egészségesebb szellemet is hoz magával, hiszen amikor minden rendben van, akkor ez egyfajta megnyugvást is jelent. Jobban fogod kezelni a stresszhelyzeteket, nagyobb rálátásod lesz a dolgokra, valamint a koncentrációs képességed is nagyban javul.
  • Elkezd kialakulni egy olyan természetes izomzatod, ami a te testalkatodhoz a legideálisabb. Ez az izomzat nem mű, mesterséges és kemény lesz, hanem rugalmas, formás, jó minőségű és jól használható izomzat.
  • A hajlékony részeknél, az ízületeid is elkezdenek regenerálódni, sokkal finomabbak, rugalmasabbak lenni.
  • Beindul a Nyirokrendszered a különféle belső nyomásváltozások hatására, amitől az immunrendszered felerősödik, és sokkal ellenállóbbá válsz a betegségeknek.
  • Állóképesség kitartás automatikusan fejlődik, valamint a tüdőkapacitásod is nagy mértékben javul.
  • Mivel mind a két oldalra gyakoroljuk a különféle gyakorlatokat, így a jobb és bal agyféltekéd is fejlődni fog, aminek a koordinációs, egyensúlyozó képességeid javulása lesz az alig észre vehető, és a sokkal jobb stratégiai érzék a szembe tűnő jelensége.
  • A Jóga gyakorlatok mindent átmozgatnak, aminek következtében sokkal jobban beindul a vérkeringés és az anyagcsere folyamatok, így a szervezeted jobban méregtelenít ezentúl.
  • Amit annyira nem fogsz tapasztalhatóan érezni, de mindenképpen nagyon fontos megemlíteni a különböző csakráid mozgása is harmonizálódik.

Ki jógázhat?
A jóga rendszere úgy van megalkotva, hogy bárki végezhesse. Ez természetesen a különféle életszakaszokban és betegségek során más és más gyakorlatokat jelent, amikről egy “hirtelen Jógaoktatói tanfolyamot” elvégzett “Jóga oktató” nem biztos hogy tud, hiszen ezeken a manapság népszerű gyorstalpaló mesterképzésen csak néhány ászanát (Jógapózt) tanítanak. Így sokkal fontosabb az a kérdés, hogy kivel jógázzunk? Hiszen ha az oktató nem megfelelően képzett és csak egy mechanikus gyakorlatsort sajátított el, akkor bár az bőven elég általában az egészséges emberek egészségének megőrzésére, gyógyítani 30 ászanából sajnos nem lehet. Szóval ha valami problémával jönnél, vagy mennél jógázni, azt először mindig mond el az oktatónak, hogy vegye figyelembe nálad, és ha csak néz bután, akkor nagy valószínűség szerint jobb, ha nem is veszel részt az óráján.

Ha ez eddig tetszett, olvasd el ezt is:

Töldsd le “A 10 leggyakoribb hiba amit egy jógaoktató elkövethet, de neked nem muszáj.” c. tanulmányunkat és az ajándék Jóga Írásokat, melyek tartalmazzák azokat az ősi elveket, amit mindenkinek  ismernie kell, aki Valódi Jógával szeretne foglalkozni.  KATT IDE a tanulmányért

Ismerkedj meg oktatóinkal ITT:

Szerezz egy kedvezményes Jóga bérletet ITT:

Vagy olvasd el mi is a jóga valójában ITT: