Tudd meg mi a Jóga igazából!

Ne higgy el mindent amit a Jógáról mondanak. A Jóga évezredek óta ugyan az és változatlan...More »

Tanulj Igazi, tradicionális Jógát Budapest Belvárosában!

Évezredek ősi bölcsessége, mely a fiatalság és energikusság mellett a siker ősi receptje is. TANULJ OLYAN OKTATÓKTÓL, AKIK NEM DIVATBÓL JÓGÁZNAK!More »

A teljességhez mindenkinek Joga van!

Olvass nálunk utána egy kicsit a jógának!More »

Gyógyulj Terápiás Jógával

Ha sportolsz, ha nem, ha megsérültél, a belső problémáid vannak, a terápiás jógával mindent lehet gyógyítani. A különféle gyakorlatokat úgy is össze tudja neked állítani egy szakavatott oktató, hogy meggyógyuljál, legyen bármilyen egészségügyi problémád.More »

 

Tej vs. Jóga. Ihat-e tejet aki jógázik?

A Minap mesélte egy ismerősöm, hogy jógaoktatói tanfolyamon amit elvégzett, ott azt mondták, hogy a tej nem tartozik a jógik táplálékai közé, mert nem emberi fogyasztásra alkalmas… Ez egy megdöbbentő élmény volt, de tudomásul vettem, hiszen ma már mindent megpróbál mindenki a saját szájíze szerint forgatni, csakhogy eladhatóbb legyen. Na meg persze a magam részéről tej imádó volnék, ezt mindenképpen leszögezném az előtt, hogy tovább olvasod.

Tej vs Jóga! Ihat-e Tejet aki jógázik?

Mostanában már mindent elmernek adni Jóga címszó alatt… A Jóga mint olyan összekapcsolódást jelent a Legfelsőbberl. De a Védikus Jóga szent Írások szépen leírják, hogy milyen folyamaton keresztül lehet megvalósítani a különféle szinteket.
Na és akkor itt jön az, amikor valamit megpróbálnak eladni úgy hogy jógának hívják, de semmi köze a Védákban le írt Jógához, hanem valaki vesz néhány gyakorlatot amiknek megtanulja a nevét sanskrittül, és hozzá csapja a saját filozófiáját. Például, hogy a Tej az nem emberi táplálék a jóga szerint.

Csak csendben szeretném megjegyezni, hogy Indiában, illetve a Védikus Kultúrában, ami tulajdon képpen a Jóga maga is, szent állat a tehén. És azért szent állat a tehén, mert az anyánkként tiszteljük, hiszen egész életünkben a tejét, vagy a tejéből származó ételekkel tartjuk egészségesen a testünket.

Legalábbis, ha valaki ismeri az Ayurvédát is, ami a Védikus írások gyógyítással foglalkozó része, és aminek tulajdon képpen egy terápiás és pszichés kezelési eljárása maguk a jóga gyakorlatok, jóga ászanák.

Ezenkívül a védikus kultúrában maga Isten is egy tehénpásztor fiúként jelenik meg, és kalandjai során különféle tejtermékeket fogyaszt, és rengeteget játszik a bocikkal.

Természetesen egy másik kérdés, hogy itt jelenleg ebben a világban nem éppen ehhez a minőségű tejhez jutunk hozzá, hiszen vágóhidakon, főleg a húsukért tenyésztik a teheneket, és a tej csak meg jelenik mint egy melléktermék. Aki nagyon mélyen szeretné gyakorolni az ahimsa-erőszak nélküliség elvét, ő legyen nyugodtan Vegán, de azért ha teljesen egészségesek szeretnénk lenni, akkor nem árt néha meginni egy-egy pohár tejet, hiszen ebben minden állati eredetű fehérje, meg még sok minden benne van aminek nagyon tud örülni a szervezetünk.

A másik amit a tejjel kapcsolatban még mindenképpen megemlítenék, az a Szintén az Ayurvéda által meghatározott 3 féle test típus. A Kapha, Pita, Vata. (Ezekről majd később…) mind a 3 mást szeret, mást kíván, és mástól egészséges. Tehát simán lehet olyan, akinek tényleg nem éppen jó a tej. Például, ha bármilyen gyulladás van a testünkben, akkor azt mindenképpen el kell hagyni az étrendünkből, ugyan úgy mint a fehérjét tartalmazó hüvelyeseket, szója, bab stb… (Húst meg pláne).

Egyszer mikor még szerzetesként éltem, meghívtak a templomunkba egy nagyszerű és nagy tudású Bhakti-Yogit, Srila Bhaktividya Purna Swamit, akit 5 napon keresztül hallgattunk 6 órán keresztül, és bármit lehetett kérdezni tőle. Persze a legnépszerűbb téma a férfi és női kapcsolat volt, és rengeteget tanított erről, de azért szóba kerültek más témák is. Olyan mélységeiben van képben a mester mindennel, hogy egy másik alkalommal az éppen népszerű táplálkozási szokásokról is kérdeztük

Akkoriban a cukrot igyekeztek démonizálni (amikor valaki meg akar győzni arról, hogy valami rettenetes hatása lesz rád) és ő hozta fel éppen a tej példáját, hogy amikor ő fiatalabb volt, akkor a tejről próbálták ugyanezt. A mondandójának a lényege az volt, hogy nem a tejjel, vagy a cukorral van a baj, hiszen  a védikus Jóga szentírások mindegyiket mint a Jóság minőségébe (3 kötőerő közül az, amelyik a leginkább hat ránk, ha harmóniában vagyunk magunkal. Erről is írok később…) tattartozó étel említik. A probléma mindig a falánkság, vagyis a mértéktelenség. Mert egy kicsi mindenből az az egészséges, pláne a cukorból meg a tejből, hiszen az édes íz maga az ami komoly elégedettséget tud nyújtani az elménk számára is.

Továbbá a különféle jógában végzett böjtöket is vizezett langyos tejjel ajánlott megtörni, sőt a Védikus Jógaszentírások szerint a lefekvés előtt elfogyasztott forró  tejből agyszövet lesz, amit semmilyen más módon nem képes a szervezet újra termelni. (Na meg persze sokkal jobban alszunk is ettől.) Aztán ott van még, hogy a szervezetünk fel tudja dolgozni a tejet, ahhoz cukorra van szükség, és a cukor lebontásához is a tejben található dolgokra. De a túl sok, az nem biztos, hogy egészséges lenne. Bár olyat, hogy valaki tej túladagolástól lett volna beteg, még nem láttam. (Allergia természetesen létezik, de az meg csak egy túlműködés, amit szintén szépen lehet kezelni a jógával, de erről is majd később, ha érdekel valakit.)

Szóval a lényeg nem a tejen és a nem tejen,vagy a cukron és a nem cukron van, hanem azon, hogy milyen minőséget, milyen tudatban, és mekkora mennyiségben viszünk be a szervezetbe. Nyilvánvalóan a legjobb az lenne, ha lenne egy bocink otthon, aki családtagként él és szeretjük meg legeltetjük, de itt a nagy városokban, ahol leginkább élünk, ez nem annyira kivitelezhető. Így érdemes kapcsolatba lépni valamelyik piaccal, ahol igazi tejet adnak, nem azt a dobozos, ki tudja hányszor lepárolt fehér folyadékot, aminek sokszor még az íze is teljesen más… Ha zavar bennünket, hogy miként bánnak az állatokkal, akkor utána járhatunk, hogy abban a gazdaságban, ahonnét a tej származik, ott a húsáért tartják-e az állatot, vagy hagyják kimúlni, ha már idős, de ennek egyenlőre nem olyan nagy a kultúrája Magyarországon, én is csak 3-4 ilyen gazdaságot tudok, de az ő tejüket nem szállítják sehova,hanem ott helyben elfogyasztják.

Én a magam részséről igyekszem piacon vásárolni a tejtermékeket, és terveim között szerepel egy Amolyan jógás-Öko-Biu falu létrehozása, ahol lenne esetleg saját gazdaságunk is, így nem lenne probléma az ahimsa mondjuk tej szempontjából. De addig is, főleg mert harcművészettel is foglalkozom, szükségem van tejre.

Egyébként a jóga szentírások engedélyeznék nekem, mint harcosnak a hús evést is, de csak abban az esetben, ha magam ejteném el az állatot, hogy gyakoroljam az ölésművészetét. Mert bizony a Jóga, összekapcsolódást jelent a legfelsőbbel, és ez a legfelsőbb bizony megáldott bennünket bizonyos természettel, aminek nagyon jó helye van a világban, ha megtudjuk, hogy mi az és le tudjuk foglalni magunkat ennek a legfelsőbbnek a szolgálatában.

De lemondtam a húsról, mert tökéletesen lehet táplálkozni vegaként is itt a nagyvárosokban, “hála a Multiknak” (Minden éremnek két oldala van.) A Tejre, és a benne rejlő erőre, viszont szükségem, van, és úgy gondolom, hogy minden más embernek is szüksége van erre. És ez a véleményem tökéletes összhangban van a Védikus Jógaszentírásokban leírtakkal, hiszen elolvastam őket, tanulmányoztam őket, és ez alapján írtam most ezt is, és ezek alapján kezdtem el Jóga órákat is tartani.

Tehát ezen információk alapján azt hiszem, hogy bátran kijelenthetem, hogy ahol alapvetően azt tanítják, hogy a tej nem emberi fogyasztásra alkalmas dolog, sőt egyenesen ártalmas, ott nem jógát tanítanak, mert ez az állítás éppen ellentétes a Védikus Jógaszentírásokban leírtakkal.

De természetesen minden tiszteletem azoknak, akik a Vegán, vagyis nem csak hús, hal, tojás, hanem tej és tejtermék mentes táplálkozás mellett döntöttek, de csak addig, amíg ezt azzal magyarázzák, hogy ők olyan aranyosak meg jámborak, hogy nem bírják elviselni, hogy szegény bocikat kínozzák a marhatelepen, azért, hogy ő tejet ihasson. (Vagy ha tej allergiájuk van) De abban a pillanatban amikor megjelenik, hogy a tej egészségtelen, és ártalmas, abban a pillanatban a jóga filozófiájával ellentétes dologról beszélnek, vagy egy ellentétes dolgon meditálnak. Hiszen a Jóga kultúrájában elég komolyan benne van a tej, és a tehenek.

(Mire végeztem ezzel az írással, vagy 3 téma is felmerült, amiről fogok írni, mint például arról, hogy miért nem kedvező a Jóga útján járóknak azon meditálni, hogy nincs szükségük tejre. De addig is, ha van valami hozzáfűzni valód, vagy ellenvéleményed, akkor itt a hozzászólásokban szépen kulturáltan megvitathatjuk. :)

Szeretettel:
Horváth Ádám Jóga és Ninjutsu oktató.

zendoin.com

“Olyan látványos volt a változás, hogy el se hittem.” Vincze Zita író és a Japán gerincterápiás Jóga

Vincze Zita (hamaranna) író.Laza vagyok

Ezt gondoltam magamról, míg meg nem jelentem az első gerincterápiás jóga órán Horváth Ádámnál. Egyáltalán nem voltam az. Mint egy fából faragott figura, meredeztek a tagjaim, a legkisebb mozdulat is recsegett és fájt, gyorsan beláttam, teljesen elvesztettem a kapcsolatot a régi rugalmas anyaggal. Sejtettem persze, egy nyolc hónapos kislány édesanyjaként, fölösleges 10 kilóval, elgyötört idegekkel a kialvatlanság teljes rombolásában. Mindezek ellenére igazán jólesett az az egy óra, a helyrerakó Zen Shiatsu kezelésről nem is beszélve. Olyan látványos volt a változás, hogy el se hittem. Nem volt kérdés, hogy jövök-e újra, naná, a nyugi szigetére.

Pedig amikor a Bhakti Kutir honlapján megnéztem, ki a jógaoktató, nem voltam feldobva. Biztos valami elvarázsolt hittérítő, harcművész is? Haja meg krisnás. De arra gondoltam, ha Baktai Ádám mellett dolgozik, rossz ember nem lehet, és hát legyek már nyitott, ha tényleg változtatni szeretnék kicsit az életemen! A megérzéseim jók voltak: az oktató elvarázsolt, harcművész, gyógyító és hindu, ez mind egyszerre, és egyik sem. A hitelessége éppen ebben rejlik, önazonosságát a minden és a semmi adja.

A második órát még jobban élveztem, a harmadikat pláne, amelynek egyik oka a sok közül, hogy Ádám semmit nem akar a tanítványoktól. Nem kényszerít, nem nyomaszt, az összes megjelenő presszió önmagamtól származik, amire nagyon gyorsan rájöttem. És arra is, hogy egyáltalán nem vagyok laza. Ezt pedig értsem általánosan, hiszen test és lélek egy. Márpedig ha így van, sokáig leszek visszajáró vendége a Bhakti Kutirnak, mert itt megmutatják, miért érdemes a megkövült ízületeket és gondolatokat is kíméletesen, de annál hatékonyabban megolajozni.

Ajánlom a szentélyt és Horváth Ádám jóga óráit mindenkinek, az erő legyen vele!

Vincze Zita

(író, az első mMagyar Blogkönyv szerzője)

Indiai Gyógyszálló

A valódi jóga, valódi hatásai, avagy miért érdemes jógáznod 18 pontban.

1. Neuromuskuláris hatás: a kitartás vérbőséget okoz, ez hat az izmokra és idegekre, a hajszálerekbe is beáramlik a vér. A hajszálereid 70 %-a üres alap járaton, de amikor elkezded használni az izmaidat, akkor ezek a hajszál erek is megtelnek vérrel, és dolgozni kezdenek, amitől a vérbőség kialakul.

2. A nyirokerek a vérkeringéshez a hajszálerekkel csatlakoznak, így beindul a nyirokmirigyek folyadék elválasztása. Mivel több vér áramlik az ereidbe, így a nyirok erekbe is több vér jut, amitől a nyirokmirigyek nagyobb működésre lesznek serkentve.

3. Vérbőség kimossa a gyulladásokat. Az így beindult vérkeringés alaposan átmossa a begyulladt helyeket, és kimossa a gyulladásokat, illetve azok okait.

4. A többletvér átmozgatja a szöveteket, segíti a megújulásukat és beindítja az öngyógyítási folyamatokat. A vér az éltető nedű a test számára, minél több zubog, annál jobban tudnak a sejtek dolgozni. Úgy mint ahogyan a Gangesz is megárad és hordalékával elönti a körülötte lévő földeket, hogy aztán mikor visszahúzódik, a tápanyagban gazdag talajban új élet kezdődhessen. Egy jó jógaóra olyan a testednek, mint egy áradás, ami ellátja vízzel és tápanyaggal a szomjazó földeket.

5. Érszűkületet korrigálja. A tested öngyógyító folyamata érzékeli, hogy a sok vér nem tud úgy áramolni, és az érszűkületes részeket elkezdi gyógyítani korrigálni.

6. A nyirokmirigyek összefüggenek a hormonháztartással, így a menstruációs ciklus normalizálódik, megszűnik az esetleges havi fájdalom.

7. Hígítja a vért, a sejtközi állományból visszapréseli az erekbe a vérsavót – ezzel kizárja a trombózis lehetőségét.

8. Leviszi a vérnyomást,  folyamatosan átjárhatóvá teszi az ereket kívülről befelé, ezért nagyon jól átmozgatja az érfalakat, és minden meszesedést, káros anyagot lemos a vérfalakról.

9. Dúsul az ízületi folyadék, a mozgás olajozottabb lesz, a porcos végek begyógyulnak.

10. Kiegyensúlyozza az elasztin és kollagén szövetek arányát – kizárja a meszesedés és csontritkulás lehetőségét. A jóga hatására a test érzékeli, hogy szüksége van azokra a csontokra és izmokra is, amiket amúgy esetleg nem használsz és ezért leépíti őket. A Jóga órák hatására azonban a test érzékeli, hogy minden egyes porcikádra szüksége van, így nem le, hanem felépíti azokat, még jobban,.

11. Minden lágyszövetet táplál: csonthártya, ideg, inak, szalag, bőr, izom, zsír. Mivel az egész testedet igénybe veszed, az intelligens szervezeted el kezd építeni olyan izomzatot is amire szükséged van. Így a jógától nem csak egészséges, hanem ideálisan formás is leszel.

12. Gyorsabb regeneráció, jobb anyagcsere. A jógázás segíti a méregtelenítést is.

13. Megtanít a helyes tartásra, ami megköveteli a szervezetünktől azt, hogy testünk elülső és hátsó fele dinamikus és kiegyensúlyozott ellentartásban létezzen. Kíméletes, de alapos átmozgatásának köszönhetően hátad izmai egyaránt erősödnek és rendeződnek ezzel is korrigálva az ízületeid tartását, és a helyes terhelés mechanizmus kialakítását.

14. Nem épít hatalmas izmokat, de tónusossá és erőssé teszi azokat. Bomba forma, kiváló erőnlét, csak neked!

15. Stimuláljuk a belső elválasztású mirigyeket is, amelyek szintén folyadékot választanak el, s nyugtató hatást fejtenek ki. A jóga garantáltan nyugtat és kikapcsol. Orvosilag is kimutatható, hogy stresszmentesít és nagyban javítja a közérzeted.

16. A jóga különleges gyakorlataival, mint pl. a fejenállással a szíved a fejed fölé kerül, ezzel javul az agy vérellátása, előrehajláskor a gerinced alá kerül a szíved, amitől a szíved vérellátása lesz jobb, ha pedig a tüdő kerül a mellhártya alá, a légzésed könnyül meg. 

17. A jógának közvetlen hatása van az agyműködésre. Nagyon átmozgatja a tudatod és az agyad, amelynek két funkciója van: az agykérgi funkció a tudatos gondolkodást segíti, az agytörzsi pedig a szervezet „automatikáját” működteti – ez utóbbit mozgatja át elsősorban jóga, amivel például javul a memória. Herman Svoboda, Freud egyik kollégája a váltott orrlyukas légzést tanulmányozva megállapította, hogy ez a gyakorlat annyira egyenletesen stimulálja az első két agylebenyt, hogy a praktikus embereknél az intellektuális, az intellektuálisabbaknál pedig a praktikus oldalt javította.

18. Egy átlagember 15-20% fáradt levegőt hagy a tüdejében kilégzés után, ami nem éppen gazdaságos a szervezet működése szempontjából.Így ha egész nap nem csinálsz semmit, akkor is elfáradsz estére, mert maga a légzés is fáraszt. A jóga ezzel szemben olyan légzésrendszert alkalmaz, ami pihentet, szellemi frissességet ad, mivel a beáramló levegőnek 80%-át az agyunk használja föl. Tehát ha a belélegzett levegő 80%-át nem kapja meg az agyad, a szervezeted magától elkezdi emelni a vérnyomásodat, vagy elkezdesz ásítozni, hogy több oxigént kapjon az agyad. A jóga mindezeket a dolgokat összehangolja.

Kotroczó Anikó a Hatha, Kismama és babamama oktató

“Hát ez lennék én. Őszinte követője a mestereimnek, odaadó szolgája a kismamáknak és az embereknek, akik hozzám fordulnak.”

Kotroczó Anikó a Bhaktikutir Kismama és babamama oktatója

Kotroczó Anikónak hívnak. Az én történetem 1998-ban kezdődik, amikor dél-franciaországi kint élésem alatt az egyik barátnőm elvitt egy jógastúdióba. Mivel mindig is fontos szerepet játszott az életemben a mozgás, így nyitott voltam arra, hogy kipróbáljam. Bár furának találtam, és túl nyugodtnak az én kosárlabdás és karatés múltamhoz. Ez egészen addig tartott, amíg rá nem álltam a jógaszőnyegre és el nem kezdtem gyakorolni a Surya Namaskar-t (Napüdvözletet). Fantasztikus érzés volt, testileg-lelkileg feltöltött, újjászülettem.

Ezután kerestem a lehetőséget a további jógázásra, de egy évre rá hazajöttem Franciaországból és valahogy az itthoni lehetőségek szűkösek voltak egészen 2000 közepéig. Ekkor ugyanis a nővéremmel kitaláltuk, hogy keresünk egy olyan jógastúdiót, ahonnan házhoz is kijárnak az oktatók magánórát adni a jobb fejlődés reményében. Így találtunk rá a Padma jógastúdióban akkor még Kolarovszky Gyöngyire (most már Bálint Gyöngyi) és Bálint Jánosra, akik fantasztikus szaktudásukkal egyengették utunkat a hatha jógában. 2002-ben beiratkoztam a Natura Holisztikum Magánegyetem egészségfejlesztő terapeuta szakára, ahol több szakterület közül Isteni sugallatra a mozgásterápia – jóga és a nőiséggel kapcsolatos dolgok kerültek előtérbe.

Ekkor kezdett igazán érdekelni a fogantatás, a várandósság és a szülés témája. Akkor még nem tudtam, hogy hamarosan én is anyai örömök elé fogok nézni, így amire várandós lettem már elég jól ismertem a terhesség alatti alternatív gyógymódokat. A szüléssel kapcsolatos témák közül pedig kiemelten foglalkoztatott a dúlaság (asszonytársi segítő), vagyis az a fajta női segítő szerep, ami nagyanyáink idejében még olyan természetes volt. Sajnos kisfiam születésénél (2003 június) nem volt dúlai segítség, mert akkor még nem nagyon ismertem dúlákat kicsiny kis hazánkban. Az iskolai éveim alatt, miután bőven kaptam információt az alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, előtérbe kerültek azok a technikák, módszerek, amelyeket a 9 hónap alatt lehet alkalmazni. Nagyon beleástam magam ebbe a témába, ahonnan még mindig nem sikerült kikeverednem és nem is szeretnék, legalábbis jelen életem végéig biztosan nem. Főbb szakterületeim lettek a mozgásterápián belül a jóga, a fitoterápia (gyógynövények), aromaterápia, apiterápia (méhészeti termékek), reflexológia és a fülakupunktúra.

Az évek alatt folyamatosan kutattam és kutatom azokat az alternatív, vagy komplementer gyógymódokat, amelyeket sikerrel lehet alkalmazni akár meddőség esetén is, illetve a kismamaság 9 hónapja alatt előforduló problémáknál. Ezt a fajta tudásomat nagyban köszönhetem nagyra becsült tanáraimnak, Dr. Sebestény Tamásnak, Bokrossy Zoltánnak, Dr. Tóthmartinez Adriennek és Dr. Greskó Mariannának. Ők indítottak el azon az úton, amin éppen járok és magaménak érzek. Hálával tartozom Nekik! 2005-ben sikerült olyan mértékben fejlődnöm a kismamás témában, hogy országos szinten előadó lettem. Ebben az évben végeztem a suliban és szakdolgozatomat is ilyen témában írtam „A várandósság és szülés körüli élmények hatásai és természetes gyógymódjai” címmel.

A jógás múltam legalábbis oktatói részről innen indul. 2004-ben végeztem el a Padma jógastúdióban a kismama és baba-mama jógaoktatói képzést, amit azóta is töretlenül végzek. Ezzel egyidőben pedig megcsináltam az első kórházi dúlaképzést is, a Magyarországi Dúlaegyesületnél, így hivatalosan is szüléskísérő lettem.  2004 életem nagyon meghatározó éve volt szakmai szempontból. 2005-ben megcsináltam a nemzetközi dúlaképzést (DONA). Fantasztikus volt! A szüléssel kapcsolatos tudásomért hálával gondolok Debra Pascali Bonarora, Ina May Gaskinre, Naoli Vinaverre, Elizabeth Davisre, és Marina Alzugarayra, akik szaktudása és „ősanyasága” felbecsülhetetlen érték.

2006-ban alkalmam nyílt elvégezni a nemzetközi kismamajóga oktatói képzést is, így a Birthlight Trust által igazolt Prenatal and Postnatal Yoga teacher lettem. Az élet ebben az évben kiröppentett fél évre Varsóba, ahol egy neurológus-akupunktőr orvos központjában sikerült elindítani elsőként Varsóban egy kismama jóga csoportot, aminek nagy sikere volt.

Amikor hazajöttem lehetőségem nyílt kipróbálni magam cikkíróként és szakértőként is, így 2007-től több éven keresztül a Nők Lapja Café és a Wellnesscafé honlapokra írtam különféle kismamás-szüléses cikket, és szakértőként dolgoztam. Emellett több újság, rádió és tv is megtalált, így ekkortól folyamatossá váltak a publikálásaim és szerepléseim, amelyek azóta sem csökkentek. Az új tudással és tapasztalattal felvértezve úgy gondoltam, hogy elindítok egy saját kismama jógaoktatói képzést, mert az évek alatt átélt tapasztalatok azt mutatták, hogy egy kismamákkal foglalkozó jógaoktatónak igenis tudnia kell azokat az alapvető alternatív gyógymódokat, amelyekkel megoldást lehet nyújtani egy egyszerűbb problémára a várandósság alatt, valamint a szülésfelkészítésben is szélesebbkörű információra van szükség, így kidolgoztam egy átfogó kismama- és baba-mama jógaoktató képzést, amit 5 éven keresztül az Asram Jógaközpontban tartottam.

Több tucat oktató került ki a kezem közül.   2011-ben Baktai Ádám  jógaoktató képzésén is részt vettem. Elég sok jógaiskolát végigjártam már, de olyan széleskörű és hiteles tudással rendelkező oktatóval még nem találkoztam, mint amilyen Ő.

2008-tól kezdve folyamatosan részt vettem különféle külföldi konferenciákon kismamás-szüléses témában. A legmeghatározóbb konferenciák az évenként megrendezésre kerülő Nemzetközi Dúlakonferencia Párizsban, ahol több éve előadó is voltam/vagyok, illetve 2009-ben az izraeli International Maternity Reflexology, ahol egy fél napos workshop megtartására hívtak meg.

2009-ben elindult a jógás tanulmányom megkoronázása, amikor is jelentkeztem a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógamester szakára. Idén (2012) szereztem meg a diplomámat. Itt a főiskolán is oktattam végül jógát, és jógaélettant. Főiskolás tanulmányaim meghatározó tanárai voltak Dr.Tóth Soma László (Gaura Krisna Dász) és Thimárné Ozorák Zsuzska, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Zsuzska hozzásegített ahhoz, hogy igazán mély ismereteket szerezhessek a hatha jóga ászanáiról és pránáyámáiról, Gaura Krisna prabhu pedig a lelki életemben terelget mind a mai napig, hiszen én magam is gyakorlom a bhakti jógát. Őszinte hálával tartozom Nekik is!

Hát kicsit ugyan hosszúra sikerült, de ez lennék én. Őszinte követője a mestereimnek, odaadó szolgája a kismamáknak és az embereknek, akik hozzám fordulnak. A Bhaktikutirban kismama jógát, baba-mama jógát és szülésfelkészítő workshopokat tartok, így szeretettel várok mindenkit, aki az élet ezen szakaszában tart. Örülnék, ha én kísérhetnélek végig ezen az életszakaszon!

Bővebb infó a képzéseimről:
http://www.sarasvati.hu/

Földi Marcsi, Zenés-Jóga oktató

“Szó szerint a fejbe vert a jóga, amikor először találkoztunk.”

Földi Marcsi, A BhaktiKutir Zenés-Jóga oktatója

Közel 20 éve találkoztam először a jógával. Szó szerint a fejbe vert. Mozgó könyvtárba jártam, akkor még ilyen is volt:) Kerestem a könyvek között, és amikor felálltam a fejemre esett egy könyv. Jóga kilenc hét alatt. Hát jó gondoltam, vágjunk bele,(nincsenek véletlenek) Megcsináltam a kilenc hetet és teljesen megváltozott az életem. Jöttek a táborok, teljes életmód váltás, és szépen lassan elindult a jógás életem. Még egész fiatalon két gerincsérvet szedtem össze, amiket teljesen sikerült meggyógyítani, eljógázni.

A jógát azért ajánlom Neked, is mert nekem is jó, és csak azt ajánlom másoknak, ami nekem is jó. :) A jóga megtanított sok mindenre. Önuralom kitartás, egység a test szellem lélek között, és még nagyon sok más egyébre, amikről az iskolában nem tanítanak. Egy egészen új világ nyílt meg előttem. Másként kezdtem az emberekre nézni, és sokkal jobb lett a kapcsolatom a körülöttem élőkkel. Nekem a jóga lett az életem, és nem is tudnám elképzelni nélküle a mindennapjaimat.

Mindehhez párosítva még imádom a zenét. A jóga zenével, egy nagyon mély aktív meditáció, és sokkal könnyebben el tud az ember merülni a benső önvalóban. Nem igazán vagyok olyan, hogy leülök és meditálok, mert a természetem ettől sokkal mozgékonyabb. De a zene és a jóga együtt elvisz abba az állapotba, mint másokat, a csendes meditáció.

Viszont minden óra végén, szeretek vezetett meditációban segíteni azoknak akik velem tartanak a foglalkozáson. Így együtt összefogva, a zene által sokkal könnyebb eljutni oda, a harmónia azon világába, ahová mindannyian vágyunk.

A heti 2 órát  ajánlanám tapasztalataim alapján, mert ezzel már rendbe tudjuk tartani testünket, lelkünket és szellemünket. Így fel tudunk készülni az egész hétre és jöhet bármi, sokkal jobban vesszük az akadályokat.

Hosszú ideje oktatok már jógát. Ez a hosszú idő alatt rengeteg nagyszerű embert ismerhettem meg, és jó pár közülük mellém szegődött mert most már ők is értik miért jó a jóga. Szeretném, ha ezt a nagyszerű rendszert minél több ember ismerhetné meg és minél többen gyógyulnának meg testileg, lelkileg, szellemileg.

Sok szeretettel várlak az óráimon, ha szeretnéd megtapasztalni, a jóga és a zene együttes erejét.

Óráim:

Zeneterápiás JógaMarcsi

Horváth Ádám Ninjutsu és Jógaoktató, Zen Sihatsu terapeuta, a Bhaktikutir Harciszerzije.

“Minden pillanat ajándék. Minden találkozás egy hatalmas találkozás. Bárkitől kaphatunk olyat, amitől tökéletesebb lehet hátralévő életünk, és adhatunk neki olyat, amitől az ő élete lehet tökéletesebb…”

Horváth Ádám Jóga és Ninjutsu Oktató, Zen Sihatsu terapeuta, a BhaktiKutir harciszerzije:

Azt hiszem az én találkozásom a Jógával, Baktai Ádámmal, Jóga és még annyi minden más mesteremmel, egy ilyen találkozás volt. Az én oldalamról legalábbis minden képpen. Ez már a sokadik életrajzom itt a weben, az emberiség kollektív tudatában, ahová mindenki be tehet amit akar, és azt is vehet ki amit csak akar, hiszen már minden fent van.

Szóval többféle téma szempontjából is el tudom mesélni életem történetét, így nem untatnálak vallásos neveltetésem és korai meditációs, sportolós tevékenységemmel, aminek következtében Felkent keresztény papból kábítószer árus lettem, majd egyből innen szerzetes 8 évre, de a lehetőséget megadom, ha érdekel, hogy elolvashasd a naplómban amit 2006-óta írok aktívan.

Valamint a valódi harcművészetek gyakorlása is igencsak meghatározó szerephez jut az életemben, név szerint egy tradicionális Japán rendszert a Ninjutsut tanulom 1998-óta. 2009-ben pedig, akkori mesterem engedélyével megnyitottam a saját Dojomat, ahol nagyszerű emberekkel gyakorolhatok rendszeresen és aminek az oldalán az ebből az irányból megörökített bemutatkozásomat olvashatod el.

Na de a jógával először szerzetesi életem alatt kezdtem el foglalkozni konkrétan és komolyabban, annak is a Védikus írások szerint legmagasabb fokával,  a Bhakti Jógával, a szeretet és az odaadás jógájával. Áttanulmányoztam a Bhagavad-Gitát és a Srimad Bhágavatamot, valamint még néhány védikus művet, valamint elmerültem a Mantra Jóga hagyományokba, és néhány barátommal megalapítottuk a Sambandha Mantra Commandót, akikkel azóta is különféle rendezvényeken lépünk fel (Főleg jóga központok és táborok.) A Sambandha mantra Commandóval a legsikeresebb rendezvényünk a minden évben megszervezett Mantra Jóga Piknik, ahová igyekszünk Budapest összes jógaközpontjából meghívni legalább egy oktatót, valamint az összes elérhető mantra énekes zenekart…

2006-ban egy övvizsgám során meg nem sérült a derekam. Egy hónapnyi fekvés után (semmi mást nem tudtam csinálni) újra kezdtem lassan az edzéseket, de valahogy sehogy sem akart a régi lenni a mozgás, hiába mentem terapeutától terapeutáig, mindenféle csodatevőkhöz.

Aztán 2008-ban hallottam Baktai Ádám ZenSihatsu tanfolyamáról, ahová becsatlakoztam, és ahol természetesen helyre igazította a gerincemet, csípőmet, majd adott egy gyakorlat sort (Mokkoho, Do in), aminek az azóta is folyamatosan való gyakorlásával, teljesen meggyógyultam a porckorong sérvből. Szerencsésnek mondhatom, magam, mert egy ilyen sérülésből sokan soha nem épülnek fel, de inkább a szerencsémnek azt tartanám, hogy találkozhattam vele és a tudásával. Azóta rendszeres és talán mondhatom, hogy baráti a kapcsolatunk, így kerültem hozzá jógát tanulni is.

Így azóta tanulom és gyakorlom a Zen Sihatsut, folyamatosan végzek kezeléseket, és nagy örömömre szolgál, hogy elégedett és gyógyult emberek állnak a hátam mögött, és segíthetek nekik ezekben a problémákban.

Természetesen ahogy ezt az Ősi Japán Kellemes csontkovácsolós, ízületi kimozgatásos rendszert használom, nagyon sok mindent sikerült megértenem a harcművészetek terén is, nem is beszélve arról,hogy amik eddig nekem csak életem során nyújtó-lazító gyakorlatok voltak, egyből sokkal mélyebb jelentőséggel kezdtek el jelen lenni az életemben.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán is jártam, Jóga mesteri szakra, hogy efféle képpen tudjam magamat továbbfejleszteni (még nem fejeztem be). Itt Kotroczó Anikó volt az egyik Jóga tanárom, aki szintén nagy inspirációt adott nekem a jógában való elmerülésben.

A legfontosabbnak azt tartom, hogy sok helyen tanítanak jógát, de a legtöbb helyen nem tanítanak meg például helyesen állni, vagy járni, vagy csak széken ülni. Nekem ezek voltak a legfontosabb dolgok, hiszen alapjaiban kellett újra programoznom a mozgásomat, hogy ne csak egy amolyan hétköznapi jógás legyek, aki el jár hetente két órára, hanem be tudjam építeni a jóga lényegét, a jóga elveit, létezésem minden pillanatába. Így azt mondhatom, hogy jógázok az utcán miközben sétálok, jógázok mikor ülök a gép előtt, vagy mikor megállok egy piros lámpánál.

Az általam tartott Japán Gerincterápiás órákon leginkább azzal fogunk foglalkozni, hogy ezeket a hétköznapi mozgásokat miként tegyük tökéletessé a mindennapi életünk során. Igény szerint egy ZenShiatsu kezelés előzheti meg az órákon való részvételedet, ahol garantáltan fájdalom mentesen helyére illesztem minden porcikádat, leginkább a gerinced csigolyáit, és utána az órán végzett gyakorlatokkal megerősítjük azokat az izmokat amik utána a helyén is tartják ezeket a dolgokat. Tehát egy egyszerű, bárki által elsajátítható gyakorlat sort fogunk csinálni és gyakorolni, tökéletesítgetni, aminek a következménye az, hogy teljesen tökéletesen helyre kerül minden csont és ízület, valamint megerősödnek azok az izmok, amik utána ezeket a helyükön is tartják.

Nekem ez a mindennapi életem része, amióta megismerkedtem vele, és most nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy együtt csinálghatom más emberekkel is, heti kétszer a BhaktiKutirban. Talán bátran kimondhatom azt is, hogy megtiszteltetés, hogy ilyen nagyszerű oktatói gárdába tartozhatom, akik nem csak szakmailag, de emberileg is nagyon nagyon jók.

Óráim:

Japán Gerincterápiás Jóga:

Kedd: 20:00-21:00

csütörtök: 18:00-19:00

Ninjutsu Önvédelem edzés:

Kedd: 18:00-19:30 

Szerda: 18:00-19:30

Péntek: 18:00-19:30

(A Ninjutsu Önvédelem edzésekről Bővebb infót itt találsz)

Női Önvédelem:

Szerda:  20:00-21:30

Péntek:  20:00-21:30

(A Női Önvédelem Edzésekről bővebb infót itt találsz.)

Ninjaszakkör Harcművészet Gyerekeknek:

Szerda: 17:00-18:00

Péntek: 17:00-18:00

(A Ninjaszakkörről bővebb információt itt találsz)

 

Várlak sok szeretettel az órákon és remélem minél hamarabb együtt jógázhatunk/edzhetünk.

Horváth Ádám

A 10 Leggyakoribb hiba amit egy jóga oktató elkövethet, de neked nem muszáj:

Töltsd le most “A 10 Leggyakoribb hiba amit egy jóga oktató elkövethet, de neked nem muszáj!” c. tanulmányunkat!

Ezzel a hiányt pótló művel, szépen fokozatosan ismerheted meg a jóga alapfilozófiáját és azokat az elveket, amikre az összes, bárhogy hívják jóga is épül, mondjon vagy gondoljon bárki bármit is és még ajándékba elküldjük neked a következő dolgokat:

jóga ajandekok a jogabudapest.com látogatóinak.

  1. AJÁNDÉK KÖNYV: Patanjali Jógaszútrái, a Jógáról minden.
  2. AJÁNDÉK KÖNYV: Hatha Jóga Pradibika, a Hatha Jóga Bibliája, tele misztikus rítussal.  18+
  3. INGYENES TANULMÁNY: A 10 leggyakoribb hiba, amit egy Jóga oktató elkövethet.
  4. INGYENES KIPRÓBÁLÁS: Ha letöltöd a könyveket és a tanulmány, ajándékba adunk mellé neked egy jógaórát, melyet 1 hónapon belül bármelyik jógaoktatónk bármelyik óráján igénybe vehetsz.

Sikeres jelentkezés

Sikeresen jelentkeztél, köszönjük. Hamarosan emilben értesítünk a további teendőkről.